top of page

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσεις το κράνος σου - μέσα κι έξω!



Τι συμβαίνει όμως και με τα απαραίτητα που πρέπει να έχεις για να ξεκινήσεις μια περιπέτεια με αυτή; Όπως όλα, έτσι και το κράνος σου χρειάζεται φροντίδα και στοργή για να επιβιώσει και να συνεχίσει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Και εδώ είναι που δεν χωράνε βαρεμάρα και τσαπατσουλιές. Θυμήσου τη μάνα σου που σου έλεγε ότι “Όταν κάνουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε καλά!”. Αν θες να συνεχίσει το ακριβό σου κράνος να υπηρετεί τον σκοπό του πρέπει να ακολουθείς πιστά τα do’s and dont’s που συγκεντρώσαμε για σένα παρακάτω. Thank us later!

Πριν προχωρήσουμε στην ιερή λίστα, θα πρέπει να σου πούμε ότι πρέπει να ξεχάσεις οριστικά τα κοινά καθαριστικά που χρησιμοποιούσες ως τώρα, ή που σκέφτηκες να χρησιμοποιήσεις, για να ξεκολλήσεις τα εκατοντάδες έντομα που δημιούργησαν μια splatter πανδαισία στο κράνος σου. Άρα ξεχνάς υγρό πιάτων, υγρό σφουγγαρίσματος, υγρό για τα τζάμια και - for God sake! - χλωρίνη και άλλα συναφή.


Οι βασικές προμήθειες που χρειάζεσαι για ένα λαμπερό και μοσχομυριστό κράνος είναι:


Πανάκια μικροϊνών

Πολύ πολύ πολύ σημαντικά. Διάλεξε να ξεκινήσεις τον εξωτερικό καθαρισμό του κράνους σου χρησιμοποιώντας ένα πανάκι μικροϊνών. Ο σκοπός τους είναι να καθαρίζουν οποιαδήποτε επιφάνεια χωρίς να τη γρατζουνούν και αφήνοντάς την καθαρή και σαν καινούρια. Αν έχεις ήδη στο νοικοκυριό σου τέτοια, φρόντισε πριν τα χρησιμοποιήσεις να είναι πλυμένα και καθαρά.


Baby Shampoo

Λοιπόν ναι. Καλά διάβασες. Αντί για υγρά πιάτων, υγρά για τα τζάμια και όλα τα συναφή (που πλέον τα ξεχνάς λέμε) το καλύτερο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τον καθαρισμό είναι ένα τέτοιου τύπου σαμπουάν. Ο λόγος; Τα περισσότερα κοινά καθαριστικά περιέχουν ισχυρά συστατικά όπως π.χ. αμμωνία, τα οποία καταστρέφουν το εξωτερικό περίβλημα του κράνους σου με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανθεκτικότητά του. Δεν το θέλουμε αυτό.


Μαλακή Οδοντόβουρτσα

Προσοχή! Δώσε βάση στη λέξη “μαλακή”. Δεν εννοούμε ούτε σκληρή, ούτε μέτρια, ούτε γενικά ό,τι σου βρίσκεται εύκαιρο σε οδοντόβουρτσα στο σπίτι. Χρειάζεσαι μια μαλακή οδοντόβουρτσα προκειμένου να καθαρίσεις δύσκολες επιφάνειες και “παγιδευμένους” λεκέδες σε εσοχές. Πάντοτε σε συνδυασμό με βρεφικό σαπουνάκι και κυκλικές/ μαλακές κινήσεις.


Κουβά ή λεκάνη με χλιαρό νερό

Για να μπορέσεις να αφαιρέσεις επίμονους λεκέδες θα χρειαστείς οπωσδήποτε έναν κουβά ή μια λεκάνη με χλιαρό νερό. Η θερμοκρασία του νερού είναι ιδανική μιας και σου εξασφαλίζει εύκολη αφαίρεση λεκέδων και καμία ζημιά στο κράνος σου. Αν βέβαια ακολουθήσεις πιστά και τα παραπάνω!


Αφού συγκεντρώσεις όλα τα παραπάνω, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αν το κράνος σου έχει αποσπώμενες επενδύσεις και ηλεκτρονικά κομμάτια, τα αφαιρείς ώστε αφενός να μην φθαρούν και αφετέρου να είναι πιο εύκολη και οργανωμένη η δουλειά σου. Μετά, βουτώντας το πανάκι μικροϊνών στο χλιαρό σαπουνόνερο, καθαρίζεις προσεκτικά το εξωτερικό, μουλιάζοντας τους λεκέδες και αποφεύγοντας σε πρώτη φάση το τρίψιμο.

Αυτό συμβαίνει για να μην γδάρεις καταλάθος την εξωτερική επιφάνεια του κράνους, μιας και πολλοί λεκέδες όταν είναι στεγνοί μπορούν να αφήσουν σημάδια (π.χ. λάσπη). Αφού κάνεις και αυτό, μπορείς να σκουπίσεις το κράνος σου καλά και να ξεπλύνεις το πανάκι σου, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για όσο χρειαστεί. Για πιο δύσκολα σημεία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την οδοντόβουρτσα.



Ναι, κομπλέ. Αλλά με το εσωτερικό του κράνους μου τι κάνω;

Αποσπώμενη επένδυση

Τα πράγματα εδώ είναι σχετικά απλά. Αφαιρείς προσεκτικά το εσωτερικό του κράνους σου και το βυθίζεις σε ζεστό νερό στο οποίο έχεις ρίξει βρεφικό σαμπουάν. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις ήπιο απορρυπαντικό ρούχων, όπως π.χ. αυτά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για βρεφικά ρούχα. Ο σκοπός σου εδώ είναι να καθαρίσεις/ αρωματίσεις/ απολυμάνεις το εσωτερικό του κράνους σου και για να το πετύχεις αυτό θα χρειαστεί λίγη υπομονή.

Αφού περάσουν μερικά λεπτά που βρίσκεται μέσα στο νερό, το βγάζεις και σιγά σιγά αρχίζεις να το πιέζεις και να το καθαρίζεις. Πρόσεχε να το ξεβγάλεις καλά. Μετά το απλώνεις στο σχοινί/ απλώστρα για να στεγνώσει. Μετά και από αυτό, απλά συναρμολογείς και πάλι το κράνος σου. Τόσο απλό!


Μη αποσπώμενη επένδυση

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως σύνθετα γιατί θα πρέπει να βυθίσεις όλο το κράνος μέσα στο νερό. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείς αποκλειστικά και μόνο βρεφικό σαμπουάν, καθώς οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει ζημιά στο εξωτερικό περίβλημα του κράνους σου. Στην ουσία, θα πρέπει να βυθίσεις σε χλιαρό σαπουνόνερο το κράνος, αφήνοντάς το να μουλιάσει για κάποια λεπτά, ανάλογα πάντα με τους λεκέδες που έχει. Αφού γίνει αυτό, τρίβεις προσεκτικά με τα χέρια σου ή με ένα σφουγγάρι το εσωτερικό, ώστε να απομακρύνεις τη βρωμιά όσο περισσότερο μπορείς.

Το σημείο αυτό είναι δύσκολο, καθώς μπορεί να χρειαστεί να επιμείνεις αρκετά. Αν θέλεις να καθαρίσεις τις μικρές/ δύσκολες επιφάνειες που δεν έχουν ύφασμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία μπατονέτα. Μετά, το βγάζεις έξω και το αφήνεις να στεγνώσει εντελώς, αλλά από την ανάποδη πλευρά για να μην ξεχειλώσει η επένδυση. Είναι μπελάς το ξέρουμε, αλλά φρόντισε να αερίζεις και να καθαρίζεις το κράνος σου τακτικά, ώστε να είναι πιο εύκολη η συντήρησή του.





16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • TikTok
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Vimeo Icon

© 2014-2023 by STS Webmaster.

bottom of page