top of page

ACTION CAMERA στο ΚΡΑΝΟΣ: Κίνδυνοι και πρόληψη


Καλημέρα και καλή Κυριακή. Βλέπω πολλούς φίλους μου και γνωστούς να τοποθετούν ACTION CAMERA στο κράνος τους και να κάνουν "Περιήγησης"- "Βόλτες"-"Γρήγορες βόλτες"-"Κόντρες"-"Πίστα" κτλ κτλ .



Η τοποθέτηση κάμερας στο κράνος εγκυμονεί κινδύνους που έχουν άμεση σχέση με την σωματική μας ακεραιότητα και κυρίως του αυχένα που είναι το πιο ευαίσθητο σημείο και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά .


Αυτό έχει να κάνει με την απόσπαση της προσοχής μας , να γυρίσουμε δηλ. το κεφάλι μας την στιγμή που οδηγούμε για να καταγράψουμε ένα τοπίο ,μια στροφή ,τον προπορευόμενο η αυτόν που ακλουθεί με αποτέλεσμα την απόσπαση της προσοχής μας από τον δρόμο. Όποιος έχει έτοιμη την δικαιολογία , έλα μωρέ για 2-3 δευτερόλεπτα που θα κοιτάξω αλλού, τον ενημερώνω ότι με μια ταχύτητα 120 χλμ/ώρα διανύουμε 33,3 μέτρα το δευτερόλεπτο , άρα στα 2-3 δευτερόλεπτα=με 66,6-99,9 μέτρα χωρίς να βλέπετε στη πορεία σας , δηλ εκεί που ΠΡΕΠΕΙ .


ΣΗΜ . Με 120χλμ/την ώρα χρειαζόμαστε 80-100 μέτρα να σταματήσουμε (μέσος όρος με ιδανικές συνθήκες )


Το άλλο γεγονός έχει να κάνει ότι προεξέχει ένα αντικείμενο από το κράνος που είναι παρά πολύ καλά στερεωμένο (σαν να είναι βιδωμένο) με αποτέλεσμα σε μια ενδεχόμενη πτώση κράνος να "σκαλώσει" κάπου στο σημείο της τοποθετημένης κάμερας και να μην αφήσει το κράνος να κάνει την δουλειά για το οποίο είναι φτιαγμένο και τοποθετημένο στο κεφάλι μας .





ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ , ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ .


Δώστε λίγο προσοχή στις παρακάτω απαγορεύσεις από Διεθνής - Εθνικές Ομοσπονδίες και ομάδες ....κάτι θα ξέρουν .


FIM


Από το 2015 η FIM έχει απαγορέψει στους αγώνες της την τοποθέτηση κάμερας στο κράνος αλλά και το στήθος των αναβατών , το επιτρέπει μόνο εάν είναι τοποθετημένη στην μοτοσυκλέτα . Εικάζεται ότι αφορμή για την απόφαση αυτή είναι ότι ο τραυματισμός του Michael Schumacher στην κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο κράνος του .


A-MOTOE DRAGSTER


Από το 2016 στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Dragster απαγορεύεται η τοποθέτηση ACTION CAMERA επί του κράνους για λόγους ασφαλείας .


KTM


Η KTM απαγόρευσε σε όλους τους αναβάτες της να χρησιμοποιήσου ACTION CAMERA καθώς διαπιστώθηκε ότι η κάμερα ασκεί πίεση στο κράνος γυρνώντας το κεφάλι στις πτώσεις. Αν το κράνος του άτυχου αθλητή Brian Moreau ήταν στρόγγυλο δηλ. χωρίς να προεξέχει η κάμερα , θα μπορούσε να έχει γλιστρήσει εύκολα και δεν θα είχε κολλήσει ασκώντας πίεση στον αυχένα..... και να μην είναι καλά μετά την πτώση του στην Atlanta(AMA/FIM Supercross) με αction camera στο κράνος ..


UCI


Τον Απρίλιο του 2015, η UCI αναθεώρησε τους κανονισμούς σχετικά με την χρήση καμερών που φέρονται από τον αναβάτη και περιόρισε την χρήση τους μόνο σε κάμερες οι οποίες τοποθετούνται επί του ποδηλάτου. Αυτό προκύπτει σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν προκύψει από την χρήση καμερών που συνδέονται ή ενσωματώνονται στα κράνη .Με ενημέρωση του άρθρου ασφαλείας των αναβατών για τους αγώνες βουνού, απαγορεύεται πλέον η χρήση κάμερας στο στήθος ή το κράνος .Εκτός και αν απαγορεύεται αυστηρώς από τους κανονισμούς κάποιας επιμέρους διοργάνωσης, οι κάμερες επιτρέπονται κατά την προπόνηση αλλά μόνο όταν αυτές είναι τοποθετημένες στο ποδήλατο του αναβάτη και ΟΧΙ επάνω στον αναβάτη..

πηγή:

Hayabusa Club Thessaloniki Hellas




499 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • TikTok
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Vimeo Icon

© 2014-2023 by STS Webmaster.

bottom of page