Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα όπου έχουνε συμβεί τρομερές ανακαλύψεις στο τομέα της τεχνολογίας. Πράγματα που κάποτε έμοιαζαν άπιαστα και τελείως φανταστικά τώρα αποτελούν την καθημερινότητα μας. Καθημερινά χρησιμοποιούμε "μηχανές" ως μέσα μεταφοράς για την διευκόλυνση μας με τι αντάλλαγμα όμως ; το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του καθενός είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείτε γι την μετακίνηση του οχήματος και τι αντίκτυπο έχει στην τσέπη του καταναλωτή και το περιβάλλον. Βενζίνη, πετρέλαιο, ρεύμα και αλλά πολλά είδη.
Ποιο να διαλέξεις όμως; Το καθένα έχει το "τίμημα" του. Τιμή, ρύπανση και αλλά πολλά που πρέπει να σκεφτείς πριν φουλάρεις το όχημα σου και ξεκινήσεις τις βόλτες, σωστά; Τι γίνετε όμως όταν πρέπει να εξεταστούν και εναλλακτικές πήγες ενέργειας. Υπάρχουν πολλά πειράματα που τρέχουν και άπειρες νέες ιδέες που "παγώνουν" διότι δεν δίνουν καθαρό κέρδος στις εταιρίες. Το υδρογόνο για παράδειγμα. Ένα μη ευγενές αέριο με πολλές χρήσιμες ιδιότητες που μπορεί ο άνθρωπος να εκμεταλλευτεί.
<<.. πιστεύω ότι το νερό κάποια μέρα θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο, ότι το υδρογόνο και το οξυγόνο που το αποτελούν, είτε μαζί είτε χωριστά, μια μέρα θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο, και θα αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή θερμότητας και φωτός..>> Ιούλιος Βερν, 1874, << Το μυστηριώδες νησί>>
Η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και η ταυτόχρονη ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων και κόστους οδηγούν άμεσα προς την εύρεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι το υδρογόνο. Στην Ευρώπη κυρίως επικρατεί ένα κίνημα ενεργοποιήσης για τι εκμετάλλευση οικονομικών πόρων, όπως είναι το υδρογόνο. Μέχρι στιγμής οι καταναλωτές σαν πιο οικονόμικο καύσιμο ήξεραν το υγραέριο. Αλλά για πολλούς ήταν επίφοβο και ως προς την ασφάλεια τους, λόγο του εύφλεκτου χαρακτήρα του υγραερίου αλλά και ως προς την μακροζωία του κινητήρα. Έτσι γυρνάμε στο υδρογόνο και την υδρογονοκίνηση η οποία αποτελεί έναν πολύ οικολογικό τρόπο κατάναλωσης με καθαρότερα παράγωγα μετά την καύση του και μικρότερες βλαβερές εκπομπές προς το περιβάλλον.
Τι σημαίνει όμως υδρογόνο; Το υδρογόνο προέρχεται από την διάσπαση του νερού σε Η2 και σε Ο2 με απλά λόγια. Παλιότερα με την τεχνολογια που υπήρχε ήταν πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η διάσπαση σε συγκεκριμένο χώρο όπως είναι πχ. ενα αυτόκινητο με μικρούς χώρους. Τώρα όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας όλα είναι δυνατά. <<Με το υδρογόνο έχουμε καλύτερη καύση στον χώρο του κινητήρα. Αύξηση ιπποδύναμης, μεγαλύτερη οικονομία, μικρότερη παραγωγή άνθρακα μετά την καύση ( άρα και πιο καθαρό κινητήρα ) και τέλος το αποτέλεσμα της καύσης του υδρογόνου είναι καθαρό νερό!.>>Tεχνικός Σύμβουλος Hydrokinisis Ανθόπουλος Αλέξιος
Φτάνουμε στο τελικό μας ερώτημα ότι καλά μας τα λες τόση ώρα ρε φίλε αλλά που όλα αύτα;
Εδώ δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Θα παραμείνει δυστυχώς ένα άλυτο ερώτημα με πολλές ελπίδες στο μέλλον τα επόμενα υβριδικά που θα δούμε να έχουν και κινητήρες υδρογόνου με μεγαλύτερη αυτόνομια καυσίμου από ότι η μπαταρία..
Ελπίζουμε κάποτε να απελευθερωθεί η αγορά και να μιλάμε για τέτοιες καινοτομίες σάν κάτι καθημερινό και όχι σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
:Πηγές
Hydrokinisis http://socialactivism.gr/index.php/kales-praktikes/104-ydrogono http://ellinikahoaxes.gr/2015/01/31/water-fuelled-car http://www.hydrogenfuturetoday.com/fuel.html https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_fuel http://science.howstuffworks.com/environmental/energy/hydrogen-fuel-future1.htm
Comments