top of page

Σαν το φλας ΔΕΝ ΕΧΕΙ...

Έγινε ενημέρωση: 23 Ιουν 2020



Ένας από τους συχνότερους λόγους που συντελεί στην δημιουργία ενός ατυχήματος είναι η παράλειψη χρήσεως του φλας και η μη έγκαιρη προειδοποίηση των υπολοιπων οδηγών που μοιράζονται τον δρόμο.

Ακόμα συχνότερα και πιο έντονα παρουσιάζετε το παραπάνω κρούσμα σε επαγγελματίες οδηγούς που μπαίνουνε σφήνα ασύστολα ενώ μοιάζει να έχουν καταργήσει εντελώς από το όχημα τους την λειτουργία του φλας.


Για να προλάβουμε όλα τα παραπάνω,

ετοιμάσαμε τον δεκάλογο του ΦΛΑΣ μήπως και σε βοηθήσουμε να αντιληφθείς ποσό σημαντικό είναι, ασχέτως με το μέσω που καβαλάς ενώ πόσο σωτήριο μπορεί να αποδειχθεί καθώς σε γλιτώνει από δύσκολες καταστάσεις.


1. Η χρήση των φλας, όταν αλλάζουμε λωρίδα ή κατεύθυνση πρέπει να γίνεται έγκαιρα και την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή ούτε πολύ νωρίς ούτε και πολύ αργά. Αν πρόκειται να στρίψεις για παράδειγμα τρεις δρόμους μετά, περνάς πρώτα τους δύο πρώτους και ενεργοποιείς τα φλας έγκαιρα ΠΡΙΝ τον τρίτο.


2. Οφείλουμε να βγάζουμε φλας, κάθε φορά που στρίβουμε το τιμόνι ανεξάρτητου του μεγέθους της στροφής(οποιαδήποτε μετατόπιση της προκαθορισμένης μας ευθείας ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ)


3. Πάντα ενεργοποιούμε τα φλάς ξεκινώντας μετά από κάποια στάση ή στάθμευση και όταν πλησιάζουμε προς την άκρη του δρόμου, για να σταματήσουμε.


4. Τα φλας προειδοποιούν για τις προθέσεις μας.

Αρα δεν έχει νόημα να τα χρησιμοποιούμε, αφού έχουμε ξεκινήσει ήδη να στρίβουμε ή να αλλάζουμε λωρίδα κυκλοφορίας.Σκοπός είναι να προειδοποιήσεις τον δίπλα σου πριν τσουγκρίσετε.


5. Η χρήση των δεικτών πορείας δεν μας παρέχει αυτομάτως προτεραιότητα όπως πιστεύουν ορισμένοι οδηγοί, αλλά ‘’επικοινωνεί’’ στους άλλους οδηγούς τις προθέσεις μας.


6. Ενας εμπειρικός κανόνας είναι να ενεργοποιούμε τα φλας περίπου 30 μέτρα, πριν στρίψουμε και πριν αρχίσουμε να φρενάρουμε το όχημά μας.


7. Όταν βρισκόμαστε σε κυκλική πορεία, όπως π.χ. σε μία πλατεία, βγάζουμε φλας λίγο πριν την έξοδό μας από αυτήν, αλλά όχι νωρίτερα εφόσον μεσολαβεί και άλλη έξοδος ενδιάμεσα, για να μην μπερδέψουμε τους άλλους οδηγούς.


8. Η πλειοψηφία των Ελλήνων οδηγών χρησιμοποιεί λανθασμένα τα Αλάρμ, για να δείξει ότι σκοπεύει να παρκάρει. Πρόκειται περί λάθους!

Πάντα βγάζουμε φλας ανάλογα με την πλευρά του δρόμου, που επιθυμούμε να σταθμεύσουμε.


9. Τα φλας είναι απαραίτητα σε όλη τη διαδικασία μίας προσπέρασης και κατά την έξοδό μας ή την είσοδό μας σε αυτοκινητόδρομο.


10. Όταν ακούμε σειρήνες ασθενοφόρου, περιπολικού ή πυροσβεστικής και ανοίγουμε διάδρομο, ενεργοποιούμε τους δείκτες πορείας, για να δείξουμε στα οχήματα έκτακτης ανάγκης, προς τα πού σκοπεύουμε να κινηθούμε και ακινητοποιούμαστε μέχρι να προπορευτεί το όχημα.

125 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • TikTok
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Vimeo Icon

© 2014-2023 by STS Webmaster.

bottom of page