top of page

How it works / ΑλυσίδαΗ αλυσίδα είναι ένα από τα πιο απλά εξαρτήματα πάνω στη μοτοσυκλέτα, αλλά ταυτόχρονα απαραίτητο, αφού μεταφέρει τη δύναμη (ή το έργο, αν προτιμάτε) του κινητήρα στον πίσω τροχό συνδέοντας δυο γρανάζια, ένα στην έξοδο του κιβωτίου ταχυτήτων και ένα στον τροχό.  

Πρωτού αναλύσουμε παραπάνω δείτε πως λειτουργεί η αλυσίδα μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας DRAGSTER:
Τύποι

Παλιότερα οι αλυσίδες δεν είχαν O-rings ανάμεσα στις εσωτερικές και εξωτερικές πλάκες κάτι που τις έκανε πιο φθηνές στην κατασκευή και λίγο πιο ελαφριές. Τα O-rings χρησιμοποιούνται ώστε να μειώσουν την τριβή μεταξύ των μετάλλων της αλυσίδας και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής της. Οι τελευταίας τεχνολογίας αλυσίδες X-ring διαθέτουν ανάμεσα στις πλάκες τους

λαστιχένιους συνδέσμους σε σχήμα «Χ» και σύμφωνα με τους κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να συγκρατούν το λιπαντικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση και τη διάρκεια ζωής.
Μέγεθος

Οι αλυσίδες έχουν διάφορα μεγέθη, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις διαφορετικές απαιτήσεις κάθε μοτοσυκλέτας. Το μέγεθος ορίζεται από δυο νούμερα π.χ. 520 – 118. Το πρώτο νούμερο καθορίζει τις διαστάσεις της αλυσίδας και πιο συγκεκριμένα την απόσταση μεταξύ των πείρων της, το συνολικό πλάτος και τη διάμετρο των κυλίνδρων της. Το δεύτερο νούμερο είναι ο αριθμός των κρίκων της αλυσίδας που καθορίζει και το μήκος της. Οι πιο συνηθισμένες αλυσίδες είναι 420, 428, 520, 525, 530, αλλά υπάρχουν και άλλες. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις διαστάσεις κάθε αλυσίδας:Κυριότεροι λόγοι αντικατάστασης

Γρατζουνιές,σκουριά και δυσκαμψία της αλυσίδας μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο. Το

υπερβολικό τράβηγμα της αλυσίδας(από λάθος ρύθμιση) ή ο ασυνήθιστο θόρυβος κατά την χρήση είναι δείγματα αντικατάστασης της αλυσίδας. Αλλάζετε πάντα και τα γρανάζια παράλληλα.


Υγρά μπαταρίας/Ψυκτικά υλικά

Εάν οξύ μπαταρίας έρθει σε επαφή με την αλυσίδα αντικαταστήστε την άμεσα με καινούργια καθώς μπορεί να προκαλέσει θραύση. Βεβαιωθείτε οτι καθαρίσατε καλά την αλυσίδα, αν αυτή έρθει σε επαφή χλωριούχο νάτριο, αλάτι ή οποιοδήποτε άλλο ψυκτικό υλικό.
5 βήματα για την σωστή λίπανση της αλυσίδας

Η αλυσίδα είναι καλό να λιπαίνεται συχνά (κάθε 1.000 χλμ. περίπου) και μετά από ταξίδια, χωμάτινες διαδρομές και βροχή. Η παραμέλησή της μπορεί να φθείρει πιο σύντομα τα δοντάκια του γραναζιού της τελικής μετάδοσης.

 1. Ανεβάστε τη μοτοσυκλέτα στο διπλό σταντ (αν δεν έχει, σηκώστε τη στο πλαϊνό με βοήθεια, ώστε να μπορεί να κινηθεί ο πίσω τροχός και να μη χρειάζεται να μετακινείτε τη μοτοσυκλέτα).

 2. Bάλτε νεκρά στο κιβώτιο ταχυτήτων και γυρίστε τον τροχό αργά με το χέρι.

 3. Ψεκάστε ομοιόμορφα σε όλο το μήκος της αλυσίδας, καθώς αυτή γυρνάει.

 4. Προσέξτε να μην πέσουν υπολείμματα του λιπαντικού στο ελαστικό ή στα φρένα!

 5. Μετά το πέρας της διαδικασίας, καλό είναι η μοτοσικλέτα να μείνει ακίνητη για αρκετές ώρες, προκειμένου να μην τιναχτεί λιπαντικό στα φρένα ή τα ελαστικά κατά την κίνηση της αλυσίδας.Tips

 • Κάθε αλυσίδα χρειάζεται ένα ποσοστό χαλαρότητας (μπόσικα) για μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους παλμούς δύναμης που προέρχονται από τον κινητήρα και για να μπορεί να ακολουθήσει ελευθέρα την κίνηση του τροχού πάνω κάτω λόγο λειτουργίας της ανάρτησης.

 • Μια εντελώς ή υπερβολικά τεντωμένη αλυσίδα θα προκαλέσει φθορά στα γρανάζια και στις εδράσεις του κιβωτίου, επιπλέον θα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να σπάσει.

 • Μία υπερβολικά χαλαρή αλυσίδα, φθείρεται πολύ πιο γρήγορα, το ίδιο και τα γρανάζια.     


 

380 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


 • TikTok
 • Grey Facebook Icon
 • Grey YouTube Icon
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Vimeo Icon

© 2014-2023 by STS Webmaster.

bottom of page