top of page

Το Φινλανδικό μοντέλο Παιδείας-Αθλητισμού εiναι η μοναδική λύση για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα


Η Ελλάδα στατιστικά βρίσκεται στην υψηλότερη θέση θανάτων στην Ευρώπη ανά μονάδα πληθυσμού στα τροχαία ατυχήματα που αφορά τις ηλικίες 15 εως 29 ετών.

Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα συνιστούν διαχρονικό πρόβλημα με σοβαρές ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές- επιπτώσεις.Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας 1.300.000 άνθρωποι πέθαναν το 2009 από τροχαία. Η χώρα μας μετρά 131 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.Οι θάνατοι από τροχαία στην Ελλάδα είναι σχεδόν δύο φορές περισσότεροι από ότι είναι παγκοσμίως.


Από την ανάλυση των στοιχείων των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες στην οδική ασφάλεια κρίνονται στάσιμες.

Όλες οι κατηγορίες ατυχημάτων μειώθηκαν οριακά στον μέσο όρο, εκτός των θανατηφόρων, όπου σημειώθηκε οριακή αύξηση 0,1% και 0,2% αντίστοιχα.


Η έλλειψη παιδείας-αγωγής, οδηγούν στην απάθεια και στην αδιαφορία.

Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή.

Οι κάτοικοι είναι προκλητικά απαθείς και αδιάφοροι απέναντι στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και τις συνέπειές τους.Aυτό διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι το πρόβλημα αφορά όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.Όταν διαπιστώσουν ότι αυτή η κοινωνική μάστιγα είναι υπόθεση όλων μας, τότε θα είναι πολύ αργά, καθώς θα έχουν ήδη υποστεί κάποιο τροχαίο ατύχημα οι ίδιοι ή κάποιο οικείο τους πρόσωπο.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΠΟΡ.

Η Φινλανδία είναι μία χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Αποτελεί πρότυπο καθώς οι οικονομικές επιδόσεις της, ανταγωνίζονται αυτές της Γερμανίας.Είναι ένα κράτος το οποίο δημιουργήθηκε μόλις πριν από 100 χρόνια.Μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την Ρωσία πέρασε μία διετή περίοδο σκληρού εμφύλιου πολέμου. Ακολούθησαν δεκαετίες με μεγάλη φτώχεια, όπου το μόνο εξαγώγιμο προϊόν για την ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων ήταν η ξυλεία που κατευθυνόταν κυρίως προς την χαρτοποιία .

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Οι άνθρωποι στην Φινλανδία είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο του έθνους.

Έχουν το δικαίωμα να λάβουν εξαιρετική εκπαίδευση,η οποία θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της δυνατότητας που έχουν να γίνουν ότι επιθυμούν.

Αυτή είναι η βασική αρχή του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, όπως περιγράφεται σε σχετικό βιβλίο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Το μοντέλο αυτό υπήρξε η κινητήριος δύναμη για την διαμόρφωση ενός από τα πιο επιτυχημένα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο.

Η παιδεία θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά, ώστε, στα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία τους, ένα από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη να εξελιχθεί σε χώρα-πρότυπο, με εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της τεχνολογίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και των μηχανοκίνητων σπορ.

Όλοι οι μαθητές στην Φινλανδία έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και οικονομικό τους υπόβαθρο.Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αντί να ευνοεί τον ανταγωνισμό και την σύγκριση, παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε κάθε μαθητή ξεχωριστά ανάλογα με την προσωπικότητά του.Για χρόνια, η Φινλανδία αποτελεί πρότυπο επιτυχημένου εκπαιδευτικού συστήματος, με τους μαθητές της να διαπρέπουν στους διεθνείς διαγωνισμούς.Ξεχωρίζει ως μια από τις χώρες που παραδοσιακά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης του ΟΟΣΑ με τους καλύτερους δεκαπεντάχρονους μαθητές της υφηλίου.

Για αυτό,πολιτικοί και εκπαιδευτικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο διενεργούν συνέχεια έρευνες στην σκανδιναβική χώρα με την ελπίδα να εντοπίσουν το μυστικό της επιτυχίας της.Παρά την επιτυχία της, η Φινλανδία δε δείχνει να έχει εφησυχαστεί και ψάχνει συνεχώς νέα μοντέλα εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη και πρόοδος.Οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να επιτύχουν τους στόχους τους και είναι ανοιχτοί πάντα σε νέα προγράμματα.


Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία παίζει και το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι απόφοιτοι του καλύτερου 10% των τάξεων τους.

Στην Φινλανδία μεταξύ άλλων οι καλύτεροι μαθητές δεν είναι μόνο γιατροί ή νομικοί ή δάσκαλοι που απολαμβάνουν μεγαλύτερου σεβασμού και εκτίμησης, καθώς υπάρχουν και άλλες κοινωνικές-επαγγελματικές κατηγορίες που διακρίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης περίπου το 70% των καθηγητών που εργάζονται στα γυμνάσια και τα λύκεια του Ελσίνκι έχουν ήδη λάβει ειδική εκπαίδευση για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ανανεωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.Υπάρχουν και οικονομικά οφέλη υπό την μορφή μπόνους ή αυξήσεων στον μισθό, για όσους εκπαιδευτικούς δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία.

Παράλληλα τα σχολεία είναι αρκετά μικρά ώστε οι δάσκαλοι να γνωρίζουν κάθε μαθητή.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 • Ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η συνεργασία.

 • Η Φιλοσοφiα τους εiναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολείων δεν βοηθά τα παιδιά όσο η συνεργασία.

 • Η διδασκαλία είναι ένα απο τα πιο σεβαστά επαγγέλματα.

 • Οι δάσκαλοι δεν αμείβονται πολύ καλά στην Φινλανδία.

 • Για να γίνουν δάσκαλοι στην Φινλανδια, οι υποψήφιοι πρέπει πρώτα να λάβουν τουλάχιστον το μεταπτυχιακό τους δίπλωμα.

 • Συχνά οι δάσκαλοι διδάσκουν σε σχολικά ιδρύματα που γειτονιάζουν με πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να αποκτούν την καλύτερη παιδαγωγική έρευνα για την εκπαίδευση.

 • Oι Φινλανδοi έρευνουν και εξελiσονται

 • Η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της για την εκπαίδευση βασιζόμενη όχι σε πολιτικές βλέψεις ή συμφέροντα, αλλά αποκλειστικά με βάση την αποτελεσματικότητα.

 • Το χρήμα και η πολιτική επιρροή δεν διαδραματίζουν κανένα ουσιαστικό ρόλο στην Φινλανδικη παιδεiα.

 • Oι εκπαιδευτικοί της Φινλανδίας ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τα δικά τους εργαστήρια για διδασκαλία, με στόχο να διατηρήσουν ό,τι ειναι οφελιμο και να απορρίψουν ό,τι διαπιστώνεται ό,τι αποτυγχάνει.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ.

 • Φινλανδικός νόμος απαιτεί από τους δασκάλους να δίνουν στους μαθητές αρκετό χρόνο παιχνιδιού για κάθε 45 λεπτά διδασκαλίας.Οι Φινλανδοi μαθητές έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο σχολείο και κάνουν καλύτερα τις εργασίες, εξαιτiας των μεγάλων διαλειμμάτων για παιχνiδι.Η τακτική αυτη απορρέει από την βαθιά πεποίθηση της Φινλανδίας ότι τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν σε αντιστοιχiα με την ηλικiα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι δουλειά τους να μεγαλώνουν γρήγορα και να γίνονται απομνημονευτές και δοκιμαστές.

 • Τα παιδιά στην Φινλανδία έχουν ελάχιστες εργασίες για το σπίτι. Η φιλοσοφία προέρχεται από το αμοιβαίο επίπεδο εμπιστοσύνης των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των γονέων.Οι γονείς γνωρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος αυτού που χρειάζονται στο σχολείο ενώ η επιπλέον εργασία θεωρείται συχνά περιττή.Ο χρόνος που μένει στο σπίτι είναι αποκλειστικά για οικογένεια, όπου τα μόνα μαθήματα που μαθαίνουν τα παιδιά είναι για τη ζωή.

 • Υψηλής ποιότητας σχολικές εγκαταστάσεις και προσχολική εκπαίδευση.Στην Φινλανδία, οι σχολικες μοναδες εiναι σε υψηλο επiπεδο, οπως επiσης η προσχολική και η ημερήσια φροντίδα έχει πολύ μεγάλη σημασiα. Τα νηπιαγωγεία προσαρμόζουν τα προγράμματα σπουδών μεταξύ τους και προετοιμάζουν κατάλληλα τα παιδιά. Το σχολείο ξεκινάει μετά τα 7 χρόνια ενώ οι μαθητές του δημοτικού σπάνια δίνουν εξετάσεις ή να κάνουν εργασίες και δεν έχουν βαθμολόγηση.Υπάρχει μόνο ένα υποχρεωτικό τυποποιημένο τεστ, που γίνεται στην ηλικία των 16 ετών.Η διδασκαλία των θετικών επιστημών ξεκινά στα 16 έτη ώστε να μπορούν οι μαθητές να διεξάγουν πρακτικά πειράματα.

 • Οι εκπαιδευτικοί δαπανούν μόνο 4 ώρες ημερησίως στην τάξη, και παίρνουν άδεια 2 ώρες την εβδομάδα για την επαγγελματική τους εξελιξη.

 • Το 43% των Φινλανδών μαθητών Λυκείου πάει σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ οι εκπαιδευτικοί στη Φινλανδία πρέπει να κατέχουν ένα μεταπτυχιακό, το οποίο είναι πλήρως επιδοτούμενο.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα εθνικά σπορ των Φινλανδών είναι το χοκεϊ επi πάγου και τα μηχανοκiνητα αθλήματα (wrc-enduro).Συνέχεια αυτή η χώρα βγάζει παγκόσμιους πρωταθλητές στο wrc καi στο enduro.

Tommi Mäkinen,Ari Vatanen,Marcus Grönholm, Juha Kankkunen (wrc), Samuli Aro, Kimi Räikkönen F1, είναι μερικοί από τους Φινλανδούς παγκόσμιους πρωταθλητές. Ενδεικτικό είναι ότι ο Φινλανδός Jari-Matti Latvala χωρίς να έχει κερδiσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα,εχει κατακτήσει 3 φορές την νίκη στον γρηγορότερο αγώνα στον κόσμο το Finland wrc Neste oil. Δίπλα σε όλους αυτούς υπάρχουν πολλοί χιλιάδες αξιόλογοι Φινλανδοi αθλητές-οδηγοί . Oi Φινλανδoi στον μηχανοκίνητο κλάδο λειτουργούν το iδιο σοβαρά όπως και στην παιδεiα τους και τους άλλους τομείς. Έχουν προπονητές, γυμναστες, δασκαλους και σχολες-σωματεια που λειτουργουν στο πιο υψηλο επιπεδο σε ολους τους τομεις.Για αυτους τους λογους ειναι μια χωρα με τα λιγοτερα θανατηφορα τροχαια ατυχηματα.

ΕΛΛΑΔΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜOΣ

ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

Εiναι ζητημα ζωης και θανατου για το εθνος μας να υιοθετησουμε το Φινλανδικο μοντελο εκπαιδευσεως προσαρμοσμενο στην κλασικη Ελληνικη παιδεια.Οι βασικες πτυχες του χαρακτήρα οπως ειναι το ηθος η κοινωνικη συμπεριφορα, η αντiληψη, η ικανοτητα, τα συναισθηματα, η αυτοπεποiθεση, η καλοσυνη και αλλα αναπτυσονται μεσα από την συμμετοχη στα αθλητικα δρωμενα.Μεσα απο τον υψηλο αθλητισμο και την αθλητικη δημιουργικοτητα οι ανθρωποι θα είναι σε θεση να ερθουν αντιμέτωποι με ολες τiς δυσκολiες της ζωης. Ο αθλητισμος προσφερει τα παντα σε εναν ανθρωπο. Αυτο διοτι εξευγενiζει, ισορροπεi ,καλλιεργεi, ηρεμει,ομορφαίνει τις ανθρώπινες ψυχές, τις γεμίζει με αγαπη για τον συνάνθρωπο, την ζωη και κάθε τι ωραίο. Μεσα απο την αθλητικη ενασχοληση εiσαι γεματος δημιουργικοτητα και θετικη ενεργεια.

Είναι απαραiτητη η αθληση σε υψηλο επιπεδο διοτι είναι το μονο αντιδοτο κατά της ηθικης, πνευματικης και της οικονομικης κρiσης.Μεσα από τις τεχνικες ασκησεις οι εμπλεκομενοι οδηγουνται μονiμως σε υψηλές ακαδημαικές

επιτυχiες.Αυτο διότι οι τεχνικες ασκησεις διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διάβασμα και την συναισθηματική ανάπτυξη. Η εφαρμογή των προτυπων προπονητικων μεθοδων αποδεδειγμενα εχει οδηγησει πολλoυς αθλητες σε μεγαλες ακαδημαικες και οχι μονον επιτυχiες.Αποτελει θεσφατο πλεον η ευεργετικοτατη επιδραση της αθλητικης παιδεiας στην μάθηση και τiς σχολικες επιτυχiες.Η σωστη και πρωτυπη προπονητικη σε υψηλο επiπεδο αναπτύσει το ηθος, την διανοητικη

ικανοτητα και το ταλέντο. Οι μέθοδοι διδασκαλίας καλυπτουν καθε δυνατό τροπο μεταδοσης της αθλητικης γνωσεως.Ο υψηλος αθλητισμος συνδραμει στον μεγιστο βαθμο στην συνεχιση του Ελληνικου πολιτισμου μεσα απο την πολυ εξειδικευμένη αθλητική εκπαίδευση.Μεσα απο τον υψηλο αθλητισμο μηδενίζεται, ειτε μετριαζεται η παραβατικοτητα αναλογα με το επιπεδο των προπονητων, αλλα και το οικογενειακο και σχολικο περιβαλλον του καθε παιδιου.

Ποιες εiναι οi συνεπειες για τα παιδια που δεν κανουν καθολου αθλητισμο ;

Δυστυχως ειναι καταστροφικες.

Υπαρχουν τρομερες συνεπειες όχι μονον για τα ιδια τα παιδια, αλλα και για την κοινωνια.

Αυτο διοτι δημιουργούνται ατομα τα οποια δεν είναι σε θεση να προσφερουν και να δημιουργησουν.Τα παιδια αυτα αρκετες φορες κανουν παρα πολύ κακες πραξεις, ενώ διακατέχονται από αισθηματα κατωτερότητας-κακοηθειας καi εκδηλώνουν παραβατικη συμπεριφορα. Καθοριστικο εμποδιο για την εξελιξη και την πνευματικη δημιουργια ολων των παιδιων είναι οι κακοi ειτε αδιαφοροι προπονητες.

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΗΘΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

ΣΟΒΑΡΑ-ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Εδώ και πολλες δεκαετιες τα τροχαια εχουν εξελιχθεί σε μονιμη μαστιγα για την Ελληνικη κοινωνια.Πολλοι ανθρωποι εξαιτιας της ελειψης παιδειας και ηθικων αρχων, για μερικα δευτερόλεπτα ασκοπου εντυπωσιασμου και μιας ανύπαρκτης "κοινωνικης καταξιωσεως" χανουν πολύ αδικα τις ζωες τους, ειτε μενουν σε ολη τους την ζωη αναπηροι.Σε αυτην την θανατηφορο μαστιγα και όχι μονον τα μεγιστα εχει συμβαλει και η λεγομενη "μοδα".Το να επιθυμεις να γινεις αθλητης στην μνημη ενός φιλου η συγγενή που χαθηκε σε ενα θανατηφορο τροχαιο ειναι κατι πολυ ανωτερο ηθικα.Ολοι οσοι θα βρουν την ψυχικη δυναμη επειτα από την απωλεια ενός δικου τους ανθρωπου να γiνουν αθλητες δειχνουν την ψυχικη και ηθικη τους ανωτεροτητα.

Το αποτελεσμα θα ειναι να αποτελουν τα πιο σημαντικα παραδείγματα για ολους τους υπολοιπους.Στην παραπανω κατηγορια συνανθρωπων το αξiωμα του Yπατου των Φιλοσοφων θα εχει την απολυτη εφαρμογή του.

Αθλητες-αθλητριες endouro,down hill και mountain bike μπορουν να γινουν ολοι οσοι αγαπουν την μοτοσυκλετα-ποδηλατο, την φυση,είναι δυναμικοι χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα επιθυμουν μεσα απο της αγωνιστικες τους διακρισεις-προσπαθειες να συμμετεχουν σε ένα σκοπο ανωτατου ηθικου επιπεδου.Στα πλαισια ολων αυτων των ανωτατων ηθικα σκοπων δημιουργησα για πρωτη φορα στα χρονικα ένα ολοκληρωμενο προπονητικο πρόγραμμα με παρα πολλες πρωτυπες τεχνικες ασκησεις για τον κλαδο της μοτοσυκλέτας καi του down hill. Δημιουργησα ειδικες τεχνικες ασκησεις για την βελτιωση στον μεγιστο βαθμο της ισορροπιας, των αντανακλαστικών, της αντίληψης, του χειρισμου των φρενων. του γκαζιού, της αυτοσυγκεντρωσεως κλπ. Το ασκησιολογιο περιλαμβανει περισσοτερες απο 2000 τεχνικες ασκησεις. Με την εναρξη του αθλητικου προγράμματος θα προστεθουν και αρκετες νεες πρωτυπες και όχι μονον τεχνικες ασκησεις, στο υψηλοτερο επιπεδο, όπως γινεται με όλα τα αξιολογα και υψηλου επιπεδου αθλήματα.

Προσωπικα εχοντας βιωσει την απωλεια φιλων,συμμαθητών γνωστων, δεν επιθυμω πλεον να συνεχιζεται ανεξελεγκτα αυτή η τρομερη και πολύ δραματικη κατασταση.Για αυτο δημιουργησα το προτυπο αθλητικο προπονητικο πρόγραμμα. Όλα αυτά με βαση το ιερο αξiωμα του Πλατωνα ότι αξιος τιμης σε μiα πολη ειναι οποιος δεν αδικεi. Όμως όλα τα αξιωματα και τiς τιμες μιας πολεως της αξiζουν οσοι σταματουν τiς αδικiες (Πλατων-Νομοι). Μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικες αδικιες ειναι τα θανατηφορα και όχι μονον τροχαια ατυχήματα λογω ελειψεως παιδειας, αρχων.

ΤΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΥΧΗΜΑΤΑ.

Την εργασία

έκανε ο Άγγελος Φ. Γιαννόπουλος
38 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
 • TikTok
 • Grey Facebook Icon
 • Grey YouTube Icon
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Vimeo Icon

© 2014-2023 by STS Webmaster.

bottom of page